Nisan-mayıs aylarında asma yaprağı (bağ yaprağı) taze olarak, en körpe haliyle bulunabilir. Yılın geri kalan zamanında salamurası kullanılır.
Sarma yapacağınız zaman taze asma yaprağı kullanıyorsanız tuzlu bol kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp çıkarın. Salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakların üzerine kaynar su gezdirin, 5 dakika bekletip süzün.
Etli sarma için küçük, zeytinyağlı sarmalar için büyük asma yaprakları tercih edilir. Kalın tabanlı, geniş bir tencerenin dibine bir sıra asma’yaprağı döşeyin. Sap kısmı ve damarlı tarafı size bakacak şekilde elinize bir asma yaprağı alın. Varsa sapını ayıklayın (yapraklar büyükse ikiye üçe bölerek kullanın). Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harç koyun. Önce yanlarını kapatın, sonra size bakan sap kısmından başlayarak sarın. Sarmalar tencereye yan yana dizin.
Etli. sarma yapılırken tencerenin dibine kuzu kemiği konursa çok daha lezzetli o]ur. Bahar aylarında körpe ıhlamur yaprağı ve dut yaprağı ile de sarma hazırlanmaktadır.
Asma yaprağı satın alırken, ince, düzgün biçimli olanlarından almaya çalışın. Salamura yapmak için mayıs ayındaki asma yaprakları daha uygundur; daha körpe olur.
1, kg taze asma yaprağı
Yeteri kadar iri kaya tuzu
Asma yapraklarının saplarını 1-2 santim kalacak şekilde kesin. Bol suda güzelce yıkayın. 10 yaprağı sap kısmı aynı tarafa bakacak şekilde üst üste koyun. Bütün yaprakları bu şekilde küçük desteler halinde üst üste koyun.
Geniş bir tencerede tuzlu 3-4 su bardağı su kaynatın. Yaprak demetlerini kaynar suda 2-3 dakika önlü arkalı tutarak hafifçe yumuşatın. Daha sonra süzgeçle tepsiye çıkarıp soğumaya bırakın.
Demetleri elinizde kabaca katlayarak cam bir kavanoza dizin. Aralarına hava girmemesi için dizerken üstlerine bastırın. Kavanozun ne kadar su alacağını görmek için üstlerine içme suyu doldurun. Suyu geniş bir kaba boşaltın. Üzerine azar azar tuz ilave ederek tuzun erimesini bekleyin, Arada bir yeteri kadar tuzlu olup olmadığını kontrol edin. Bunu anlamak için tuzlu suyun içine “taze” bir yumurta koyun. Tuzlu su yumurtayı yukarı kaldırıyorsa yeteri kadar tuz atmışsınız demektir. Salamurayı yaprakların üzerine dökün. Yaprakların su yüzüne çıkmaması için üzerine bir taş koyun. Kavanozun kapağını kapatıp serin bir yerde saklayın. Kullanacağınız zaman yaprakları biraz kaynar suya batırıp çıkarın.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer İçeriklerSitemizdeki benzer içerikleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Yufkasız Patates Böreği Şermin
...
Tüm Hakları Saklıdır - 2023