Pratik Yemek Tarifi | Damak Zevkine Uygun Yemek Tarifi Sitesi

Balık Nasıl Temizlenir?

Ana Sayfa » Pratik Bilgiler » Balık Nasıl Temizlenir?
Balık Nasıl Temizlenir?

0 Kişinin Defterine Ekli

2060 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Evet sevgili ziyaretçilerimiz, bugün sizlere balık temizlerken neyi rahatlıkla ve nasıl yapacağınızı anlatacağım öncelikle küçük balıklardan başlayalım

Küçük Balıklar : İSTAVRİT
Bu balığı rahat temizlemek için kafa kısmını koparıp balığı sol avucunuzun içine almalısınız daha sonra sağ başparmağınızı balığın karnından kafasının koptuğu yerden karnını yararak tek hamlede balığı temizleyebilirsiniz. daha sonrasında ise bol suda yıkayıp su dolu bir kaba almalısınız, balığı ister kılçıklı olarak pişirin isterseniz fileto olarak kesip pişirin.

balik_ayiklama1

 

Orta Büyüklükte ve Pulsuz Balıklar:
Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir.  Balığın Anüs üzerine bıçakla küçük bir çizik yaptıktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir. Solungaçlarınında koparıp yerinden çıkarmanız gerekir. İçerisinde kalan kan pıhtıları ve siyah lekeler bıçak ucu ile ayrılıp bol su ile durulanmalı temizlenmelidir..  Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır.  Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.
Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.

balik_ayiklama2

 

Pullu Balıklar:
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Balığı bıçağınız ile kuyruğundan sıkıca bastırıp hafif hafif bastırarak bıçağı sağa ve sola sürterek balığın pullarını çıkarabilirsiniz.  Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.
Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Süt Dilimi

Süt DilimiŞermin

03Anne Köftesi

Anne KöftesiŞermin

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2023