Pratik Yemek Tarifi | Damak Zevkine Uygun Yemek Tarifi Sitesi

Zayıflama ilacı kullananlar !

Ana Sayfa » Kadınca » Zayıflama ilacı kullananlar !
Zayıflama ilacı kullananlar !

0 Kişinin Defterine Ekli

1646 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Birçok kişinin hayatına mal olan ya da kalıcı sağlık sorunlarına yol açan zayıflama hapları, denetimlere rağmen reklam yapmaya ve satılmaya devam ediliyor. Daha önce ‘gıda takviyesi’ adıyla ‘bakanlık onaylı’ reklam yapan firmalar, son dönemlerde Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı ‘tıbbî cihaz’ ruhsatıyla alıcı bulmaya devam ediyor.

Yaklaşan bahar ayları ile birlikte zayıflama ilacı reklamları, başta televizyon ve internet olmak üzere çeşitli mecralarda sıkça karşımıza çıkıyor. ‘Mucize ayağınıza geldi’, ‘Filanca ünlü 10 kilo verdi, şimdi sıra sende!’, ‘Sağlıklı ve gerçek zayıflama’ ve ‘Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı!’ gibi sloganlarla reklamı yapılan ürünler, resmî makamlardan yapılan onca uyarıya rağmen alıcı bulmaya devam ediyor. İnsanların sağlığı üzerinden rant elde etmek isteyen ve birçoğu yabancı menşeli ilaçlar, eskiden sadece ‘gıda katkısı’ diye ruhsat alıyordu.

Son zamanlarda ise özellikle internet sitelerinde ‘Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı tek ilaç’ diye satılan zayıflama hapları için aslında bakanlıktan ‘ilaç’ değil, ‘tıbbî cihaz’ ruhsatı alındığı ortaya çıktı. Ruhsatın ne olduğuna bakmayan vatandaş, sadece bakanlık onayı sebebiyle bu ilaçları tercih ediyor. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın ‘Tıbbi Cihaz Ürünlerine İlişkin 2014 Yılı İkinci 6 Aylık Denetim Verileri’ne göre 863 denetim yapıldı. Bunlardan 67 ürün güvensiz çıktı. Bazı ürünlere idari para cezası uygulanırken, 26 firmaya da idari yaptırım uygulandı. Toplam uygulanan para cezası ise 1 milyon 29 bin 215 Türk Lirası. Bu ürünlerin yer aldığı listenin başında ise İtalya menşeli bir firmanın piyasaya ‘tıbbî cihaz’ ruhsatıyla sunduğu bir zayıflama ürünü yer alıyor. Televizyonlarda da ünlü bir doktorun tanıtımını yaptığı ürüne, mevzuat gereklerini karşılamadığı gerekçesiyle cezaî yaptırım uygulandı.

 

xenical-zayiflama-hapi-387860

 

BİTKİSEL ÜRÜNLERİN DE YAN ETKİLERİ VAR

Son dönemlerde yaygın olarak başvurulan bitkisel tedavi yöntemleri de yüzde 100 zararsız değil. Sağlık Bakanlığı, bitkisel ürünlerin de yan etkileri olduğuna dikkat çekiyor. “Gıda takviyesi” adı altında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, “Özellikle içeriğinin ne olduğu çok bilinmeyen gıda takviyelerinden uzak durmalı. Geçtiğimiz yıllarda, içeriğinde yosun bulunduğu, tamamen bitkisel kaynaklı olduğu ve zayıflattığı iddia edilen ‘Lida’ adlı mamul, birçok insanda ciddi yan etkilere, hatta ölüme yol açmış, incelemelerde sentetik bir madde olan ‘sibutramin’ taşıdığı ortaya çıkmıştı.” uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın RTÜK, Ticaret Bakanlığı ve özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile yaptığı çalışmalarla 2 bine yakın web sitesi ve 4 bin 500 ürünü engellemesine karşın, her geçen gün yeni bir ürün piyasaya sürülüyor. Bazı sitelerde 45 lira ile 200 lira arasında değişen, piyasadaki hemen her zayıflama ürünü yer alıyor.

 

 

RUHSAT İÇİN BAKILAN ‘CE’ İŞARETİ SAHTE OLABİLİYOR

Avrupa dışında üretilen ve standartlara uymayan ürünleri gümrük birliği sahasına sokmak isteyen üretici, kelime oyunlarına da başvurabiliyor. Üreticinin garanti beyanı olan ve bir anlamda da ürünün pasaportu olarak da ifade edilen CE işareti, üzerinde bulunduğu ürünün, insan, hayvan, bitki sağlığı ve güvenliği ile çevreye zarar vermeyeceğini garanti altına alıyor. Ancak burada da belli sahtekârlıklar yapılıyor. Fransızca “Conformité Européenne” kelimelerinin kısaltması olan CE’nin “China Export” (Çin ihraç malı) ibaresinin kısaltılması şeklinde ve orijinalinden ayırt edilemeyecek boyut ve şekilde ürünün üzerine markalanıyor. Sahtekârlığı yapanlar bu sayede kendilerini savunacak hukukî bir zemin elde etmiş oluyor.

 

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu ise “Birisi size bir ilaç kullanıp çok kısa sürede kilo vereceğinizi söylüyorsa, o kişiden uzak durun. Bir reklamda bu anlamda bir mesaj alıyorsanız hemen yüzünüzü çevirin. Çünkü avlanmak üzeresiniz. Zayıflama bir yaşam tarzı değişikliğidir. Tarz değişiklikleri tabletlerle mümkün değildir.” diyor.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Süt Dilimi

Süt DilimiŞermin

03Anne Köftesi

Anne KöftesiŞermin

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2023