Dibek Kahvesi'nin Yapılışı (1 fincanlık)
Büyük fincan için 1 kaşık küçük fincan için ise yarım kaşık dibek kahvesini cezveye koyuyoruz. Sonra suyu da ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Dibek kahvesi karıştırılmassa top top kalabilir. Kahve iyice dağılana kadar hafif ateşte karıştırın. Kahve iyice köpürünce cezveyi alıp bir kaşıkla köpüğünü fincandan ayırıyoruz. 15 saniye kadar daha ocakta tuttuktan sonra fincana dökebilirsiniz. Eğer taşacak gibi olursa ateşten ayırıp biraz beklemeniz yeterli olacaktır. Artık dibek kahveniz hazır.
Öneri: Yanında çikolaya ile güzel gider denemenizi öneririz
BİLGİ:
Dövülerek yapılan dibek kahvesi yağı ile özdeşleştirilip pişirilmeye hazır ediliyor. İçerken ise daha yumuşak bir içim ve hazmı kolaylaştıran özelliğe sahip olması dibek kahvesini farklı kılıyor.Ayrıca Dibek Kahvesi yemeklerden sonra içilmesi durumunda yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırdığı bilinen özellikleri arasında.
Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havan’a benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilirdi. Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilirdi. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı. Bu yöntemle kahve öğütülmesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar devam etti ancak 1827’de tüfenkçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda dibek kahvesi ortadan kalktı. Bu şekilde kahve elde etmek zahmetli ve vakit alıcı olduğu için evde yapılamayan kahve öğütülme işlemi, değirmenlerin yaygınlaşması ile evlere girdi.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Üzüm HoşafıEylül
Pratik ZerdeEylül
Dut HoşafıEylül
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Yufkasız Patates Böreği Şermin
...
Tüm Hakları Saklıdır - 2023