Turşu yaparken en önemli nokta iri kaya tuzu kullanmaktır. Rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur. Yaklaşık olarak, 5 su bardağı (1 litre) su için yaklaşık 3 tepeleme çorba kaşığı (90 gr) kaya tuzu kullanılır.
Bazı turşulara koyulan nohut, mayalanmayı kolaylaştırır. Uzun süre bekletmek istediğiniz turşulara nohut ilave etmenize gerek yoktur.
Kereviz sapı turşunun yumuşamasını önler, güzel koku verir.
Turşu yaparken içi sırlı toprak küp en güzelidir. Bunu bulmanız mümkün değilse cam kavanoz kullanmayı tercih edin. Kullanmadan önce kavanozu bol kaynar suya sokup çıkararak temizleyin.
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken körpe, dalından yeni kopmuş, sert, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar.
Turşu kavanozundan turşu aldıkça, aldığınız sebzelerin yerine kışın kabaca doğranmış lahana, çiçeklerine ayrılmış karnabahar, havuç ilave edebijirsiniz.
Turşuyu, ekşimesi için karanlık bir yerde 1,8-20″C sıcaklıkta 4-6 hafta kadar bekletin. Güneş altında kesinlikle tutmayın. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.
Turşuluk sebzeleri hazırladıktan sonra bastırarak kavanoza veya küpe doldurun. Kavanozun ne kadar su alacağını görmek için üzerine kaynak suyu doldurun.
Suyu geniş bir kaba boşaltın (içinden sirke miktarı kadarını alın). Üzerine azar azar iri kaya tuzu ilave ederek tuzun erimesini bekleyin. Arada bir yeteri kadar tuzlu olup olmadığını kontrol edin. Bunu anlamak için tuzlu suyun içine iyice yıkanmış “taze” bir yumurta koyun. Tuzlu su yumurtayı yukarı kaldırıyorsa yeteri kadar tuz atmışsınız demektir (bayat yumurta kullanmayın, suyun üzerine çıkmaz).
Bu tuzlu suyu tekrar sebzeleri koyduğunuz kavanoza boşaltın. Üzerine sirkeyi dökün. Sebzelerin tuzlu su içinde kalmaları için üzerine temiz bir taş veya asma sapı, kereviz yaprağı gibi bol yeşillik koyun. Kapağını sıkıca kapatın. Serin ve güneş görmeyen bir yerde olgunlaşmaya bırakın.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer İçeriklerSitemizdeki benzer içerikleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Yufkasız Patates Böreği Şermin
...
Tüm Hakları Saklıdır - 2023